A Tuzson arborétum keresése

2011. október 15 szombat.

Napos, ám kissé hideg idő. Délelőtt 9 óra, kb. 2 oC a hőmérséklet.

Az előző napokban a motorozz.hu túracélpontjai közül kinéztem a Tuzson arborétumot [GPS (47.977604,19.788666) Bátonyterenye, Fenyvespuszta].

A terv: megézem az arborétumot, majd egy ebéd valahol és valamilyen előre nem kigondolt útvonalon hazagurulok.

Csekély forgalom mellett zökkenőmentesen megérkeztem a célhoz, de ott arborétumnak nyoma sincs, helyette ezeken a koordinátákon szántóföld található.

<<<<<

Sebaj, itt a közvetlen közelben Mátraverebély-Szentkút, Nemzeti kegyhely.

Ezután bemotoroztam Bátonyterenyére és úgy gondoltam majdcsak sikerül megtudnom, hogyan juthatok el az arborétumba. Több embert megkérdeztem, de nem tudtak felvilágosítást adni. Találtam a kisterenyei részen egy várostérképet, amin a helyi látnivalókat is feltüntették. Ezen a térképen sem találtam utalást az arborétumra, viszont a közelben jelölt egy kastélyt. Nosza, ha arborétum nincs akkor irány a kastély. A Gyürky-Solymosy kúriában jelenleg Szabó István szobrászművész (1903-1992) állandó kiállítása látható. Gyönyörű fa faragások láthatóak, érdemes megnézni. Sajnos a kiállításra felügyelő nyugdíjas hölgy sem hallott még az arborétumról.Az épületet gondozott park veszi körül, az egykori gazdasági épületek viszont már romos állapotban vannak.A kastélypark bejáratánál Palóc tájház található.

Akkor most irány Tar község, mert egy internetes honlapon olvastam, hogy a Tuzson arborétum Tarhoz tartozik. Itt már találtam olyan embert, aki tudott informálni az arborétumról. Felcsillant a remény, hogy mégiscsak eljutok oda még a ma.

- Útbaigazítás: Motorral Tar felől semmiképpen nem tudom megközelíteni az arborétumot. Menjek vissza Nagybátonyba, majd ott haladjak Szorospatak irányába. Azután érdeklődjek tovább.

Nem szaporítva a szót, sikerült rátalálni a fenyvespusztai útra. Az erdei út minősége egyébként is nagyon silány, közúti motorral több szakaszon nehezen járható.

És volt ahol könnyebben járható.

Végül mégsem jutottam el az arborétmba, mert egy "mindkét irányból behajtani tilos" tábla az utamba állt.

Már délután 3 óra körül járt az idő, így itt végleg letettem a mai arborétum látogatásról, pedig már közel voltam.

Megfordultam és Galyatető érintésével a Mátrán keresztül hazagurultam.

Itthon aztán elkezdtem kicsit kutakodni az arborétum után, és arra a következtetésre jutottam, hogy ez nem kifejezetten egy motoros túra célpontja, főleg nem közepes vagy nagyobb társasággal. A begyűjtött infók alapján leginkább Tar felől közelíthető meg, gyalogosan. A falutól kb. 4,5 km-re van. Hogy ebből mennyi járható motorral ??? Valószínűleg 0. Ide biztosan nem fogok túrát szervezni !!!

Összességében egy kellemes nap volt, sok újdonsággal, szép látnivalókkal és némi kárpátaljai nosztalgia érzéssel.

Információk a Tuzson arborétumról:

A tapasztalatokról írtam egy mailt az info@motorozz.hu -ra, remélem kiegészítik a motorozz.hu információit.