Pogány 2012

Egy túra, ami Dél-Baranyából adott egy kis ízelítőt.

A szervező és házigazdánk Herci és Bartus minden várakozást felülmúltak, úgy vendéglátásban, mint a látnivalók kiválasztásában. Úgy hiszem kellőképpen megköszönni nem is tudjuk Nekik ezt a hétvégét, ezért egyszerűen csak köszönjük Herci és Bartus.

Már jó ideje érdeklődéssel vártam a túra kezdetét, hogy ismét kikapcsolódjunk és felfedezhessünk újabb tájakat, történelmi helyeket, Csamovákos Barátaimmal együtt.

Eljött az indulás napja, Apus is megérkezett Miskolcról, így ketten indultunk Jászberényből. Dunaföldváron találkoztunk Katival és Dobsival. Egy kis fagylaltozás és pihenés után tovább indultunk. Pogány előtt még Bonyhádon tartottunk egy kis pihenőt. Valószínűleg ennek a pihenőnek köszönhetjük, hogy Pécs előtt lekéstük az esőt, így csupán az aszfaltról felcsapódó vízből kaptunk és 17:30 magasságában szárazon megérkeztünk a célhoz.

A kedves fogadtatás után lemálháztunk, elfoglaltuk a szállásokat. Gitmiki már korábban érkezett, Neki nem sikerült olyan jól az esőelkerülés, mint Nekünk. Később a győri és a komáromi csapat is megérkezett.

Az estét jó hangulatban, szalonnasütéssel és beszélgetéssel töltöttük. Közben Herci előadta a másnapi tervet.

Bonyhádi pihenő

Készül a vacsi

Készül a vacsi

Esti trécs vacsora után

Szombat a túra napja:

Előző este Herci rendesen ráijesztett a társaságra, mert Mindenki minimum pontosan, de inkább korábban érkezett a reggelihez és így a tervezett időben elindulhattunk.

Első úticélunk Pécsvárad. Itt szakavatott idegenvezetéssel megnéztük a több mint 1000 éves Pécsváradi Bencés Kolostort.

Pécsvárad után célba vettük Horvátországot. Mohács előtt egy rövid pillantást vetettünk a Csele patak partján álló II. Lajos-emlékműre. Mohácson gyors tankolás, rövid pihenő és irány Horvátország. Gyors, zökkenőmentes határátkelést követően elmotoroztunk Eszékre. Először jártam Eszéken, ezért fokozott érdeklődéssel vártam a megérkezést. Első megállónk a várban volt, ahol rövid sétával néztünk körbe. A vár után következet a város centruma. Az 1995-ben befejeződött háború nyomai még ott vannak a falakon, egyéb tekintetben egy nagyon hangulatos városközpontot láttunk.

Mohács

Rókus kápolna

Eszék

a várban

Eszék

Főtér

Eszék

Szt. Péter bazilika

Az ilyen egynapos kirándulásokkal az az egyetlen probléma, hogy mindig kevés az idő. Szeretnénk minél többet látni, de az idő véges, így szelektálni kell. Eszék után következett Kopács. Ott először is egy kiadós és finom ebéd. Megjegyzem, kettő főre volt rendelve egy adag ebéd, de így is komoly feladatot jelentett, hogy minél kevesebb étel maradjon a tálakon. A kiadós étkezés után bemotoroztunk a Kopácsi rétre, ami természetvédelmi terület. A kopácsi rét után hazafelé indultunk. Egy apróbb műszaki probléma kicsit átírta a délutáni terveket, így villány és környéke kimaradt a programból, viszont Harkányban egy kiadósat fagylaltoztunk, majd visszatértünk Pogányba. Ott egy finom vacsora, beszélgetés, és néhányunknak esti fürdőzés következett.

Ebéd

Kopács

Kopácsi rét

Kopácsi rét

Harkány

fagylaltozás

Útvonal

Vasárnap

Minden jónak vége lesz egyszer, így volt ez ezzel a hétvégével is. Kiadós, finom reggelit követően csomagolás, búcsúzkodás és indulás hazafelé. Kati, Apus, Dobsi és Én indultunk együtt. Szekszárdig motoroztunk együtt. Útközben Kakasdon megálltunk ellőni néhány fotót az impozáns faluház okán. Szekszárd határában aztán Kati és Dobsi tovább gurult a 6-oson Budapest felé, Apus és Én letértünk az M90-esre, hogy hazafelé útba ejthessük Kecelt, ott is a Pintér Művek Hadtörténeti Múzeumát.

Kakasd

Kecel